Vänja hunden vid katten och tvärtom

När två bohag ska bli ett så följer ett förflutet med. Här kan det hända att ena har katt och den andre hund. Ingen av parterna är villiga att ge bort sin ögonsten för den andres skulle. Hur kan man då få två vuxna djur att vänja sig vid varandra?

Förhoppningsvis har hunden tränats sedan den var valp att tolerera och respektera andra raser, precis som man ska göra. Valpen ska inte bara socialisera med andra valpar och människor, den ska stöta på alla möjliga slags varelser för att lära sig hur den ska bete sig. Har hundägaren gjort detta så är hälften vunnet.

Värre är om hunden har jakt i sig. En katt kan se ut som ett enkelt byte och hundens instinkt kan vara att skälla och jaga katten.

Till en början ska katten ha sitt egen rum eller plats i huset där hunden inte når henne eller honom. Där ska katten kunna sova, äta och gå på låda i fred. Har man fler än en katt ska man alltid ha en låda för varje katt och gärna en ytterligare.

Hunden ska gå kopplad i hemmet varje gång som katten är ute eller rör sig fritt i hemmet. Man måste vara beredd att hålla tillbaka hunden om den vill gå till attack eller bara busar, katten kommer att bli rädd i vilket fall som helst och kanske blir skygg eller springer bort. Så skaffa en bekväm sele eller koppel som hunden kan ha inomhus och utomhus.

Använd inte katten som träningsobjekt för hunden. Katten kommer att få fysiska om den inte är van vid hundar sedan tidigare eller om hunden är ovan med katter och reagerar. Tala gärna med en veterinär och hör om denna har ytterligare tips.