Hålla efter katten

Det första man tänker på när någon säger ordet ”katt” är inte hur smuts, men katter är som vilket husdjur som helst och du som ägare behöver hålla efter för att ni båda ska trivas i bostaden. 

Kattlådan

Den viktigaste delen är att hålla kattlådan ren. Katter är renliga djur och vill inte besöka kattoaletter som är överfulla med avföring och urin. Då kan de istället välja att gå på toaletten någon annanstans såsom mitt på mattan för att visa sitt onöje. En katt ska ha en kattlåda plus en extra. Har du två katter borde du därmed ha 3 kattlådor i hemmet.

Katthår

Det här är mest irriterande för dig, inte för katten. Det är hår överallt och det tar tid att få bort. Om du vill vara noggrann samtidigt som du slipper lägga ner flera extratimmar på städning varje vecka, kan du använda dig av städfirmor som kommer hem och städar några gånger i månaden. Du slipper ta hand om den värsta städningen och kan fokusera på viktigare saker för att du och katten ska trivas. Du behöver även borsta din katt, flera gånger i veckan om den är långhårig.

Vatten

Katten ska alltid ha tillgång till rent vatten, gärna på flera ställen i hemmet. Du borde byta vatten ungefär varannan dag. Om din katt bara får torrfoder behöver du se till att din katt dricker tillräckligt då den inte får någon vätska alls genom maten. Serverar du blötmat flera gånger om dagen behöver katten nästan inte dricka alls eftersom blötmat innehåller 75-85 % vätska. Undersök vad din katt gillar: en del föredrar rinnande vatten i vattenfontäner eller kranen medan andra föredrar en skål. Vissa katter undviker att dricka kallt vatten och väntar tills det har blivit rumstempererat medan andra slutar dricka så fort vatten har blivit varmt.