Aktivera katten i hemmet

En katt behöver aktivering, precis som en hund. Många som inte läst på om sitt nya husdjur antar att katter är självgående och ser till att de underhåller sig själva. Tyvärr är det inte så. Du som ägare har ansvaret att underhålla din katt och se till att denna är nöjd och glad. 

cat playing

Viktigast med kattungar och inomhuskatter

Kattungar som inte får göra sig av med energi under lek kommer att hitta på mer rackartyg: till exempel kan de börja klättra i gardiner eller putta ut blomkrukor från fönsterbrädorna. Leken med din som ägare är också ett viktigt sätt för er att knyta band till varandra och lära känna varandra.

Har du en innekatt är det också viktigt att det finns lek inplanerat på schemat varje dag. Inomhuskatter har inte mycket yta att röra sig på och kan lätt bli deprimerade om de inte får någon form av stimulering. Katter som hålls inomhus är barn mycket längre eftersom de alltid är i en trygg miljö och inte behöver klara sig själva eller vara vaksamma mot hot.

Leksaker

Ett sätt att aktivera katten är så klart att köpa hem några hjälpmedel: tygmöss och leksaker på spön brukar alltid gå hem. Även laserpekare är en stor favorit. Dock får katten ingen äkta belöning när den gångar och ”dödar” sitt byte eftersom det inte går att äta tygmöss. För att gratulera katten till bytet kan du istället ge den lite kattgodis eller en bit kokt kyckling.

Att få hoppa och klättra är riktig kul för katter, se till att möta detta behov med leksakerna. Laserpekaren kan åka upp i klösträdet så katten måste klättra för att nå den, och fiskespöleksaken kan katten gott och väl få hoppa högt för att nå.

Psykisk stimulering

En katt behöver inte bara få gosa och leka, de behöver också få klura lite. De gillar utmaningar och mental träning är extra viktig hos vissa raser. Bengalkatten är exempelvis lite mer lik en hund än andra katter och vill därmed ha båda fysisk och psykisk träning för att må bra. Men även en vanlig huskatt kan få mycket nöje över att lista ut hur man får upp en godisbit hur en burk, eller vad man ska trycka på för att få en belöning.

Precis som för hundar finns det leksaker som ger katten mental träning. Dessa ska alltid användas tillsammans med godis eller torrfoder, för att belöna katten för sitt hård arbete. Och självklart ska man gosa lite extra med katten när den löst problemet.