Raskatter

När man ska skaffa katt börjar oftast valet vid kostnaden: hur mycket får en katt kosta. Och därefter bestämmer man om man vill ha en raskatt eller inte. 

En bondkatt är billig, man brukar uppmuntra folk att sälja kattungar för minst 500 kronor bara så att folk förstår vilket ansvar det är att ta hand om ett levande djur. Men det finns även de som ger bort kattungar.

En raskatt kostar alltid mer men brukar stanna under tiotusenkronorssnivån. Det finns många raser som är erkända av Sverak: Sveriges kattklubbars riksförbund.

De är indelade i längden på pälsen i 4 olika kategorier:

  • Kategori I – Långhår
  • Kategori II – Semilånghår
  • Kategori III – Korthår
  • Kategori IV – Oriental

En raskatt är en dyrbar investering så många väljer att ha raskatter som innekatter. En del katter, såsom perser, är i princip exklusivt innekatter på grund av deras päls inte lämpar sig för utomhusklimat.

Många väljer raskatter eftersom man kan vara säker på vilket utseende katten får: saker som ögonfärg, huvudets storlek och pälsens längd och kvalité brukar vara standardiserade hos raskatter.

Andra väljer raskatter främst för att man är mer säker på vilket temperament katten kommer att få: vissa typer är väldigt aktiva och lekfulla medan andra har ett betydligt lugnare temperament.

Raskatter kräver ofta lite mer omvårdnad för att må bra. De långhåriga katterna ska borstas varje dag för att pälsen ska må bra och de ska gärna badas två-fyra gånger i månaden också. Bengalkatter är korthåriga och har inga pälsproblem men istället är det viktigt att de får mycket motion, de är aktiva katter som älskar att leka, klättra och springa.

Genom att köpa en raskatt kan man vara mer säker på att få en katt som passar ens personlighet och man är också mer medveten om eventuella specialbehov och hälsoproblem.