Kattens kost

Ätande katterAtt utfodra en katt kanske vi inte tänker som något speciellt avancerat, ”det är väl bara att ge den mat i matskålen”, kanske någon tänker. Men det finns ett enormt utbud av kattfoder idag och tillverkarna utlovar alla att det är deras som är den bästa för din katt. Men hur ska man veta vad som passar?

Protein och fett

Innan man börjar stirra sig blind på tillverkarnas lovord om sina egna produkter så är det viktigt att man har en grunduppfattning om vad som är viktigast för kattens kost. Exempelvis så behöver en katt upp till tre gånger så mycket protein i sin kost som en hund behöver. Vi nämner detta eftersom somliga tänker att det går lika bra att mata katter med hundmat – det gör det inte. Katters mat ska generellt innehålla rikligt med fett och protein, och en annan skillnad mot exempelvis hundmat är att den måste innehålla aminosyran taurin eftersom den är livsnödvändig för katten och kan vid brist leda till allvarliga följder så som hjärtsjukdomar och till och med blindhet.

Det är även viktigt att komma ihåg att katter är köttätare och inte vegetarianer – och kan heller inte bli det, oavsett om du själv är det eller inte. För i grunden är katten ett rovdjur som måste få sin näring från protein och fett. Behovet av kolhydrater är nästan obefintligt. Fördelen med att det finns ett stort antal sorter med kattgodis, kattmat och kosttillskott är att katten tycker om och mår bra av en varierad kost precis som oss människor.

Skulle du upptäcka att din katt har gått och blivit för överviktig för sitt eget bästa så får du absolut inte svälta katten eller ge den kraftigt reducerade portioner eftersom detta kan skada kattens lever. Däremot finns det mat som innehåller exempelvis mindre fett som du kan ge katten. Portionsstorleken kan du minska lite i taget men inte för mycket.

Vätska

Äter din katt mycket torrfoder så är det viktigt att du alltid har färskt vatten framställt i bostaden så att den kan dricka. Generellt sett så är katter rätt dåliga på att dricka, men för att stimulera dem till att dricka så är ett tips att ha flera vattenskålar utställda i bostaden. Det är även bra att ge katten blötfoder eftersom det är det enklaste sättet att få i katten vätska.

Följande punkter kommer från Agria djurförsäkring, och är ytterligare tips på hur katter ska utfodras:

  • Ge inte katten hundmat eller mat som är avsedd för andra husdjur.

  • Låt inte icke uppäten burkmat ligga framme i matskålen.

  • Låt maten bli rumstempererad innan du ställer fram den.

  • Se till att det alltid finns färskt vatten framme, gärna i flera låga, breda skålar.

  • Låt inte katten bli överviktig, väg katten med jämna mellanrum.

  • Vissa katter är laktosintoleranta så undvik att ge dem komjölk, ge vatten istället.

  • Tänk på att energibehovet minskar efter kastrering så det är lätt för en kastrerad katt att öka i vikt.

  • Om du har flera katter, se till att alla får äta, även den som står längst i rang.

  • Placera inte matplatsen nära kattlådan.

  • Om din katt börjar bli gammal, se till att servera maten på en för den lättåtkomlig plats.